Rulings_Bloodbowl_NL
Parent Rulings_Aquire_NL Rulings_Bloodbowl_NL Rulings_Mordheim_NL Rulings_Mordheim Rulings_OdM_NL Ruling_Stap op_NL Ruling_Smurfenspel_NL Rulings_amrodam Rulings_Mageknight_NL Rulings_div

 

Parent
BB_spelregels
BB_skills
BB_wapens
BB_Taktiek
BB_Starplayers
BB_Q&A
BB_links
BB_glossary
BB_undercon
BB_rulings 4th US
BB_DungeonBowl
BB_Teams
BB_catalogue
BB_Downloads

English readers: most of the following Blood Bowl ruling pages are in English, except for the Blood Bowl tactics (taktiek). 
Legal notic: see on the end of the page

More cool links: http://bloodbowl.start4all.com/ or http://bloodbowl.pagina.nl

If you are looking for info on BB- miniatures or earlier releases of Bloodbowl, check this link

Opmerking: de Bloodbowl spelregels op deze pagina's zijn, ofschoon niet compleet, nagenoeg voldoende om het spel te spelen. Naast het toevoegen van enkele regels en het verwijderen van spel fouten beschouw ik deze handleiding als compleet. Ik ben nog bezig een aantal aanvullingen te maken (league playing etc.). Om het spel te kunnen spelen zijn alleen de onderdelen spelregels, teams en skills nodig. Wapens en sterspelers zijn leuk als eerste aanvulling. De rest is aanvullende informatie. 

 

Let op: de BB_spelregels pagina heeft een lange tijd nodig om geladen te worden. 

Wat is BloodBowl?

Blood Bowl is de Warhammer variant van American Footbal, U weet wel dat Amerikaans spelletje waarbij mannen in dikke pakken de bal van de ene kant van het veld naar de andere kant moeten brengen. Daarnaast zijn er specifieke Warhammer elementen ingebracht. Natuurlijk zijn er menselijke spelers, maar vooral de andere rassen (Orks, Goblins, Skaven, Undead, Elven, etc.) met hun speciale maken van BloodBowl een bijzonder Football variant. Het rennen met kettingzagen over het veld is een niet alledaags verschijnsel in het American Footbal, toch?  

Met betrekking tot deze spelregels, in principe kunnen de starplayer-, special skills-, de bijzondere acties- en wapens secties overgeslagen worden om het spel aan te leren, echter het zijn juist deze elementen die spel leuk maken. Ik speel het spel zelf met de basisregels, de sterspelers, de aankooplimiet en de special skills voorzover van toepassing op de sterspelers. De speciale regels gebruik ik slechts beperkt (afhankelijk van de tegenspeler). Het aardige is, naast de basis regels kun je kiezen uit welke regels je wel of niet toestaat (wel even afspreken van te voren).

Voor Bloodbowl is er een aanvullingset, genaamd DeathZone. Hiermee worden de volgende zaken toegevoegd: 

bullet

speciale kaarten (44 dirty tricks, 27 magic items, 45 random events)

bullet

extra regels voor het coaching team (tovenaars, dokters)

bullet

kaarten voor nieuwe sterspelers

bullet

nieuwe geheime wapens

bullet

nieuwe skills

bullet

handleidingen voor competities

bullet

referenties voor nieuwe teams

Een aantal van deze zaken zijn meegenomen in de onderstaande handleiding. Ook hiervoor geldt, een paar dingen gebruik ik wel tijdens het spelen, het meeste echter niet (geen magie, geen special cards, geen additioneel personeel). 

Het zal duidelijk zijn dat dit spel bedoelt is voor 2 spelers. Spelduur is een beetje afhankelijk van de ervaring, maar bedraagt ongeveer 30-60 minuten.

Let op: de beschreven handleiding is de Versie 3, inmiddels is er een versie (met als grootste verschil dat nog maar een skill per player beurt mag worden gebruikt (dus niet eerst een dodge skill gevolgd door een throw skill).

1.2 Wat zit er in de doos?

Wie ooit een spel van Games Workshop heeft gekocht kan het al raden: veel poppetjes, attributen en papier. Ook hier geldt weer, zoals voor alle Games Workshop spellen geldt: de handleiding en de begeleidende sheets lijken indrukwekkend moeilijk, maar eigenlijk zijn een paar pagina’s tekst genoeg om het spel te doorgronden, de rest gaat in op bijzondere omstandigheden en achtergrond zoals in dit geval de (fictieve) geschiedenis van Blood Bowl (waarin dieper wordt ingegaan op de gebeurtenissen rondom de finale tussen de Darkside Cowboys en de Reikland Reavers in 2489).  In tegenstelling tot veel van de andere Games Workshop spellen wordt Bloodbowl gespeelt op een speelbord en niet op basis van centimeter / inches.

Naast de noodzakelijk attributen (div. soorten dobbelstenen, diagrammen, tabellen, etc.) worden twee complete teams (elk twaalf spelers) bijgeleverd, Orcs en Humans.  Conform de traditie van Games Workshop is dit genoeg om te beginnen met spelen, maar spelen met extra bijgekochte figuren (starplayers, andere teams) levert natuurlijk veel meer plezier op. Zie hier voor een nagenoeg complete lijst

1.3 Samenstelling team

Uitgaande van de bijgeleverde teams is de keuze snel gemaakt. Elk team heeft een reserve speler (12 poppetjes waarvan er 11 opgesteld moeten worden en er dus 1 op de reserve bank kan plaats nemen). Wil men serieuzer gaan spelen (met bijgekochte figuren) dan is het handig om te werken met de prijzen voor spelers: iedere speler krijgt een bepaald budget (1.000.000 goudstukken) en kan op grond daarvan (ster)spelers kopen of de diverse opties (bijv. re-rolls). De prijzen staan aangegeven op de laatste pagina van de handleiding).  Een team moet tussen de 11 en 16 spelers bevatten (inclusief de reserve spelers). Er mogen slechts 11 spelers op het speelveld staan (uitzonderingsregels in de aanvullingen daargelaten). Zie hiervoor ook de sectie 'Teams en Sterspelers'

Spel informatie

Het spel is voor het eerst uitgegeven in 1985 door Games Workshop en ontwikkeld door Jervis Johnson. Eind tachtiger jaren is de tweede editie uitgegeven en in 1994 de derde. De vierde versie staat op stapel en wordt waarschijnlijk in 2001 uitgegeven. In aanvulling op het spel zijn er meerdere uitbreidingen, zoals nieuwe teams, nieuwe sterspelers en een aanvullende speldoos met nieuwe regels/opties DeathZone (herhaaldelijk uitgegeven, telkens met wijzigingen, aangepast aan de nieuwste versie, laatste versie 1998). Daarnaast worden in White Dwarf (het Games-Workshop tijdschrift) geregeld artikelen geplaatst omtrent het spel en de aanvullingen (zie ook mijn GW-pagina)

bulletBloodbowl: Games Workshop 5-011921-978039, produkt code 60010999001, 40 Euro
bulletDeathzone: Games Workshop 5-011921-976850, produkt code 60020999001, 20 Euro
bulletWhite Dwarf: Games Workshop 9-770265-871059, ISSN 0265-8712 

Goede sites voor meer informatie zijn bijv. http://www.epsilon.org/bloodbowl/ en natuurlijk de Games Workshop sites, te beginnen bij www.games-workshop.com

Voor wijzigingen, aanvullingen, e.d. houd ik me aanbevolen: mail me (zie hier beneden voor het mail adres).  

Legal notice:

Blood Bowl and other trademarks of Games Workshop are used without permission and I argue no claim to them. This site is made out of the love for the game and most rules here are unofficial house rules. The rules found here are useless without a copy of 2nd edition Blood Bowl and its expansions. Please visit the site of the makers of this game and more at Games-Workshop.com Their legal view is located here.

TC